Grootaandeelhouder John de Mol wil dat PostNL met zijn Belgische branchegenoot Bpost gaat praten over diens voorgenomen overnamebod. Dat zei de fondsbeheerder van Dasym, dat geld van John de Mol belegt.
“Ik heb met verbazing uit de media vernomen dat er niet een dialoog is”, zei fondsbeheerder Frank Botman tegen Het Financieele Dagblad.
John de Mol stapte een jaar geleden in bij PostNL voor een bedrag van 3 euro per aandeel. De mediaondernemer heeft een belang van 5 procent in het postbedrijf. Het voorgenomen bod van Bpost zou De Mol een winst van tegen de 60 miljoen euro opleveren.
Bpost liet begin deze week weten een “vriendelijk voorstel” te hebben gedaan aan PostNL om met elkaar te gaan praten. Eerder waren er in mei van dit jaar al gesprekken tussen beide bedrijven, die strandden toen het nieuws uitlekte.
Concreet wil Bpost nu 5,65 euro per aandeel op tafel leggen voor PostNL, of circa 2,5 miljard euro. PostNL liet weten dit voorstel te bestuderen.
Rol Belgische staat
Minister Henk Kamp en premier Mark Rutte lieten meteen weten twijfels te hebben bij een overname; ze zien het voorstel als een stap terug voor PostNL. “Een overname waarbij het bedrijf toch weer een overheid als grootaandeelhouder zou krijgen, zou in onze ogen een stap in de verkeerde richting zijn”, aldus Rutte maandag. Bpost heeft de Belgische staat als grootaandeelhouder, terwijl PostNL volledig is geprivatiseerd.
Bpost-topman Koen Van Gerven toonde zich donderdag verbaasd over de opmerkingen. Het verbaast Van Gerven dat “liberale bewindslieden zich zo uitlaten over een beursgenoteerde onderneming met internationale aandeelhouders”, zo zei hij tegen De Telegraaf. “Die indianenverhalen dat de staat hier aan de touwtjes trekt wil ik rechtzetten. De staat is grootaandeelhouder, dat klopt. Maar wij hebben een governance structuur van internationale standaard”, aldus Van Gerven.
Ingewijden melden tegenover het FD dat PostNL donderdag of vrijdag met een officiële reactie komt op het bod van Bpost.